Taliansko

Región Abruzzo

Pamätám sa, keď mi o nich rozprávali po prvý krát, počúvala som s úžasom na tvári a hovorila som si, ako je to vôbec možné? Tí taliani ma vedia vždy prekvapiť svojou vynaliezavosťou a genialitou.

Nachádzame sa v strednom Taliansku, v regióne Abruzzo, pri meste Vasto. Túto oblasť nazývajú Costa dei Trabocchi – pobrežie traboccov a je zapísaná do dedičstva Unesco.
Talianske meno trabocchi (čítaj trabokki) znamená PASCE. Jedná sa o “chatrčku” so špeciálnym mechanizmom na chytanie rýb, postavenú na stĺpoch z borovicového alebo dubového dreva, upevnených medzi skalami na dne mora. Drevený mostík, ktorý spája trabocco s pevninou nevyzerá veľmi stabilne, ale ubezpečujem vás, že je maximálne bezpečný aj pre deti. Tieto dômyselne premyslené konštrukcie podobajúce sa na veľkých pavúkov sa stavali odnepamäti pri brehoch Jadranského mora v regiónoch Abruzzo, Molise, Puglia. Vraj ich vymysleli roľníci, ktorí sa museli preorientovať na rybárčenie.

Sú umiestnené na mieste, kde je aspoň 6 metrová hĺbka, blízko priaznivých vodných prúdov. Smerom k šíremu moru majú takzvané “antény”, ktoré slúžili na manipulovanie veľkej rybárskej siete.
Keď videli prechádzať húf rýb, stačilo len ponoriť sieť a ryby sa takto chytili do pasce.

Rybári mohli chytať bez toho, aby sa trápili celé hodiny na loďkách. Aj za nepriaznivého počasia rybačka na traboccoch bola úspešná. Dnes sú z nich vychýrené a vyhľadávané reštaurácie. Jesť na otvorenom mori za šumu vĺn má svoje nenapodobiteľné čaro.

Každé trabocco má svoje stále menu, výlučne len tie najčerstvejšie ryby a plody mora, samozrejme doplnené cestovinami alebo inými dobrotami stredomorskej kuchyne. Gurmáni si určite prídu na svoje.




Nemusím ani hovoriť, že je to extra zážitok. Samozrejme, nie je to lacná záležitosť (dospelý €50, deti €25), ale nebudete ľutovať. Treba sa objednať aj týždeň alebo viac dopredu. Trabocchi sú prekrásne na obed, kedy vás očarí tyrkysové more a okolité prímorské mestečká v diali, na večer zase dopĺňa scenériu romantický západ slnka, a potom v tme neutíchajúci šum mora. Keď už budete sýty a budete mať chuť a čas, na tomto úseku Abruzza – od Ortony po Vasto okrem traboccov môžete navštíviť aj nespočetné malebné dedinky a mestečká učupené na kopcoch. Na jednom z nich v ideálnej polohe obklopený olivovým hájom sa nachádza Opátsvo svätého Jána pri Venuši (Abbazia San Giovanni in Venere) zo 6-7. storočia. Založili ho benediktíni na mieste pôvodného chrámu zasväteného starorímskej bohyni. Je to miesto pokoja a oddychu.

V Ortonskej katedrále zase nájdete hrob a pozostatky sv. Tomáša. Áno, presne toho Tomáša, neveriaceho. A ani sa tým moc nechvália. Dokonca z Ríma do Ortony vedie 400 km dlhá pútnická cesta (cesta sv. Tomáša), ktorá spolu s tou do Santiago de Campostella a do Svätej zeme patria medzi najdôležitejšie pre všetkých kresťanov.

 

Na vaše cesty po Abruzze vám teda želám Buon Viaggio a veľa krásnych a nezabudnuteľných zážitkov. Taliansko a jeho krásne regióny vás čakajú s otvorenou náručou. Stačí len vyraziť.

Marcela Šulková Ori
Sprievodcovské služby v Severnom a Strednom Taliansku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *